Urban Poor

21686125_854131611412469_6095747399890940187_n.jpg

Kita sering membaca impak pembangunan dan bagaimana ia memberi kesan kepada pasaran hartanah hartanah. Hari ini Kanal ingin share kesan urbanisasi terhadap masyarakat.

Urbanisasi secara general bermaksud peningkatan populasi di kawasan bandar. Urbanisasi bermula ketika zaman revolusi industri terdahulu dimana kebanyakan penduduk berhijrah ke bandar untuk meninggalkan sektor agriculture ke sektor manufacturing.

Kadar populasi yang meningkat di sesebuah bandar secara tidak langsung menggalakkan pembinaan dan penaik taraf infrastructure untuk menampung masyarakat di kawasan tersebut seperti jarigan pengangkutan yang efficient, kemudahan pengangkutan awam, peluang-peluang pekerjaan dari multinational companies, pendidikan yang quality dan juga perubatan yang up to date.

Kesan kesan tersebut secara tidak langsung menyebabkan kenaikan kos sara hidup dan memberi kesan negatif kepada golongan ‘URBAN POOR’.

1. Apa itu URBAN POOR ?
Urban Poor merupakan golongan miskin yang duduk di kawasan urban.

  • 2. Siapakah golongan Urban Poor ?
    Mempunyai pendapatan rendah yang duduk di bandar
     Golongan yang migrate dari kawasan pendalaman ke bandar dengan harapan untuk mencari peluang pekerjaan
    Golongan yang memang asal/dilahirkan di kawasan yang membangun
     Buruh kasar // Pekerja Asing // PATI (Pendatang Asing Tanpa Izin)

3. REALITY
 Bila kita dengar ‘urban poor’ atau ‘rakyat miskin’ mesti kita imagine orang yang duduk setinggan dan berpakaian comot kan ?
 Tapi hakikatnya jangan terkejut bahawa masyarakat urban poor ni ada dalam kalangan kita cuma kita tidak sedar.
 Ya mereka duduk di bandar, mempunyai bumbung untuk shelter, and some of them mempunyai kenderaan. Dari pandangan kasar memang nampak mereka okay.
 Some of them juga menjawat pangkat yang decent seperti executive.
 In reality, walaupun mereka nampak mempunyai pekerjaan yang ‘stabil’ dan keperluan asas mereka pun ada, tapi hakikatnya mereka mempunyai Net Disposable Income yang tidak boleh sustain untuk duduk di kawasan urban/bandar.
 Commitment dan lifestyle (peer pressure) untuk duduk di bandar sangat lah tinggi. Mana tak nya, handphone mestilah iPhone atau Samsung. Tiap weekend kena jalan jalan untuk upload activities dekat Instagram.
 Jangan terkejut orang yang nampak hidup mereka serba serbi seperti berduit tapi hakikatnya miskin sebelum akhir bulan dan tiada simpanan masa depan.
 Tahukah anda, ramai dalam kalangan yang pergi Soup Kitchen (agihan makanan percuma) di KL, adalah mereka yang menjawat pangkat executive. Walaupun mempunyai kerja tetap, mereka tidak mempunyai cukup duit untuk menampung diri & keluarga mereka.
 Oleh kerana tidak cukup duit untuk menampung sara hidup, ada yang membiarkan anak mereka tidak bersekolah. Which would not do any better for the family

PESANAN & TIPS (Advice penting di 2 point terakhir)
 Spend within your means. Maksudnya berbelanjalah mengikut kemampuan.
Do not succumb into peer pressure. Jalan layankan bila nampak orang dengan kehidupan mereka yang mewah dan happening. Harga iPhone diorang pun lagi tinggi dari gaji korang.
Jangan malu kalau tak mampu. Kalau kawan tak dapat accept you guys tak pakai bag LV, jangan kawan diorang.
Tingkatkan ilmu kewangan. Yang ni xpayah beli buku pun. Follow je personalities FB yang rajin sharing.
Sahut cabaran Datuk Hj Ahmad bin Maslan by trying to buat pendapatan sampingan.
Didiklah anak anak untuk menjadi celik kewangan.
Tinggalkan girlfriend yang banyak perabihkan duit anda tuu.
Family planning. This is an arguable advice. Yes, anak itu rezeki. Tapi kalau menyusahkan, kita mampu membuat plan. This is also untuk keselesaan sekeluarga.
Kalau tak mampu, jangan gatal tambah isteri lagi.
Tundukkan ego tu. Walaupun kerja takde ‘class’ at least ada kerja.
 NETWORKING. Walaupun hidup susah, rajinkan berkenalan so that we can get leads to better opportunities ataupun boleh bantu jika memerlukan. And tak salah pun buat mesra (tapi tengok tempat) untuk borak borak dengan orang.
Rajinkan membantu orang walaupun orang tu stranger (tapi tengok keadaan ya). Bukan untuk mengharapkan balasan. Sometimes bila kita bantu orang: contohnya bila orang tanya directions; tak cukup duit untuk bayar parking; terjatuh barang yang tak perasan; tolong buka kan pintu (dan sebagainya), kita tak tahu siapa mereka tu. Mungkin mereka merupakan individual yang boleh membantu anda dari segi peluang pekerjaan etc. Lagipun bila kita bantu orang dengan ikhlas, InsyaAllah Allah akan keluarkan kita dari kesusahan 😉
 Jangan jadi orang yang tidak beharta & sombong.

RUMAWIP
 If you guys kenal sesiapa yang memerlukan, ada RUMAWIP di Setapak untuk siapa yang layak (criteria pemohon RUMAWIP boleh korek Kanal punya previous posts).
 Developer SkyWorld, Integrated development.
 RM300k, 800sf & only RM 5k booking.
 Kalau rasa kenal siapa yg berminat atau memerlukan boleh PM Kanal.

REFERENCE
As usual, Kanal punya isi post bukan petik dari langit. These are some of the articles and scholar report on URBAN POOR IN MALAYSIA for your reading:
http://www.thestar.com.my/…/na…/2016/10/02/poor-in-the-city/
http://www.themalaymailonline.com/…/urban-poor-make-up-majo…
http://scialert.net/fulltext/?doi=jas.2016.154.160