SIRI LHDN VS PENGUTIP SEWA: The Cost of being Prudent & Knowledgeable

SIRI LHDN VS PENGUTIP SEWA:
The Cost of being Prudent & Knowledgeable

23032714_880927638732866_5013165767666496444_n

🔹 Baru baru ni Kanal ada share on LHDN dan juga pelabur pelabur hartanah yang menjadikan kutipan rental sebagai pendapatan. Sebut je pasal Lembaga, ramai yang gerun..

🔹While some of us cuba sebaik mungkin untuk ‘memagar’ aset aset mereka dari perhatian LHDN, tak salah kita be prepared jika diseru atau mendapat surat cinta dari LEMBAGA.

🔹Prior to this, Kanal dengar rakan rakan seperjuangan dari industry lain seperti Law Firms, Architect Firms, Doctors even artists pun kena. Contoh awal tahun ni case Nelydia Senrose kena waran tangkap sebab gagal mengemukakan Borang Taksiran B selama 5 tahun.

🔹How did that affect the property market ? Those people yang dari industries yang diserbu Lembaga, most of them are property investors. Jadi setelah wang wang mereka disumbangkan kepada Lembaga selepas serbuan, kebanyakkan mereka mengambil ‘cooling off period’ daripada property investment untuk sustain current assets dan replenish modal. Jadi, property market sudah kehilangan these group of loyal investors and buyers.

THE COST OF BEING PRUDENT & KNOWLEDGEABLE

🔹 Sebagai pelabur & businessman, sudah semestinya terdedah kepada risks which a big portion of it is beyond our control. Jadi apa yang boleh kita adalah mengurangkan perbelanjaan to maximise our profit.

🔹 Undeniably ramai investor sekarang yang bijak. Mereka membeli sesebuah property dan hold selama 5 tahun untuk mengelak RPGT hence maximise the profit.

🔹 Tujuan utama kerajaan implement RPGT adalah untuk curb investor yang kuat flipping. Seperti yang sedia maklum, RPGT untuk 3 tahun pertama adalah 30% Tapi bila ramai yang menggunakan trick ini, in a way LHDN is not gaining income from this implementation.

🔹 Hypothetically speaking ada 1.3juta premis dalam ‘Boleh Land’ yang mendapat kutipan RM 2,000 / premis / setahun.. Imagine berapa dah tu ?

🔹 Kita bukan menafikan untuk lunas cukai, kos sara hidup perlu lah seimbang. Depan belakang kiri kanan semuanya dikira. Macam mana rakyat marhaen nak survive? Pekerja boleh salahkan majikan yang tak bagi gaji tinggi, tapi reality nya pendapatan majikan pun mencabar.

🔹 Duit yang masuk bagaikan parking dalam bank kejap sebelum keluar untuk disalurkan ke kerajaan. And also, often times kita dengar berita tangkapan wang yang disonglap, lepastu senyap je tak dengar kabo.. Duit berbillion entah ke mana. Sad…..

🔹 As I was saying, when we think we are smart enough to hold our unit untuk lari dari RPGT kita diibaratkan ‘Keluar mulut buaya masuk mulut harimau’. ‘Mereka’ mecari lubang lain untuk mendapat/menggantikan ‘kerugian’ income mereka iaitu dengan memukat dari Cukai Sewaan.

🔹 Owner owner undercons pun have to get yourself prepared, sebab somehow they managed to get your names walaupun property belum lagi siap dibina. Macam mana ‘depa’ dapat your list? Ada lah tu magic yang ‘depa’ guna.

Hehehe. You guys can run but you guys can’t hide. They are everywhere, even on facebook. Benda ni kita kena be well prepared because it is part of parcel of a property investor yang game kutip sewa. Jadi berani nak invest, berani lah hadap Lembaga.

 

Till Then,

xx
Kanal