Ovarian Cyst

img_1504

No, I am not diagnosed with Ovarian Cyst.
NAUZUBILLAH

Recently within the span of 10 days, two people whom are dearly to my heart had undergone surgery to get their ovarian cyst removed. Fact: both are them are around my age (25 and 26) !

This post is not about the cyst particularly. Rather, I would like to urge people who have yet gotten themselves covered by health insurance (and other kind of coverage that are relevant).

The following is a post from my Facebook to create awareness on getting themselves covered, based on a true story. BONUS: Picture  the Ovarian Cyst.


PENTINGNYA HEALTH INSURANCE
Disclaimer: Ini Bukan Paid Review, Bukan Post Menjual.

Last couple of weeks, my dear cousin (26 tahun) had undergone surgery untuk Ovarian Cyst. Sewaktu pembedahan, doctor mendapati ada appendicitis yang tunggu masa untuk pecah… Jadi surgery tersebut menjadi operation 2 in 1.

Lepas dah settle semua ready to discharge, tengok total bill semua bernilai RM 26,000 !! Just imagine kalau anda tak cukup simpanan RM 26,000 mana nak cekau duit banyak tu? Nasiblah my cousin ni bijak, ambil health insurance as soon as dia start bekerja.

Dari sini Kanal nampak pentingnya health insurance. Maybe some of you guys tak nampak apa kegunaan bayar bulan bulan. Tapi and tidak dapat menjangka bila anda akan jatuh sakit & bersediakah dan cukupkah simpanan anda untuk membiayai cost perubatan anda ?

SIAPA SIAPA YANG BUAT HEALTH INSURANCE, BOLEH COMMENT DIBAWAH so that orang yang membaca & belum ada health insurance boleh contact anda.

I am fortunate enough that mama got us all covered. We all guna perkhimatan dari kak Amy Lion….

So siapa yang belum ada lagi, memang sangat advisable untuk get yourself covered.

Nota: Masuk hospital swasta sebab masa tu dah tak tahan sakit. Sebelum tu dah ke hospital kerajaan, tapi lama sangat tunggu queue, sakit sangat untuk menanti. Masuk je ER private hospital, doctor terus saranan untuk buat surgery malam tu jugak dalam pukul 10 pm.

BONUS PICTURE :

img_1503